Wat is een verzendlabel?

Een verzendlabel geeft alle informatie weer die een vervoerder zoals UPS, DHL, GLS of Post NL nodig heeft om een ​​pakket op de beoogde bestemming af te leveren, inclusief namen, adressen en trackingcodes.

Vroeger hadden de meesten van ons geen andere keuze dan de pakketten naar de fysieke winkel van een koerier te brengen. Maar dat hoeft tegenwoordig niet meer. Tegenwoordig heb je de mogelijkheid om online verzendlabels te kopen van vervoerders zoals UPS, DHL, GLS of Post NL. Je print de labels thuis uit en laat je pakketten ophalen door een vervoerder. Dit kan meestal al vanaf 100 pakketten per maand.

Op welke manier je ze ook koopt, in een fysieke winkel of online, het is belangrijk om het doel van verzendlabels te begrijpen, hoe ze werken, jouw aankoopopties en hoeveel je kunt verwachten te betalen voor de labels.



Wat is het doel van een verzendlabel?



Het enige doel van een verzendlabel is ervoor te zorgen dat je pakket zo snel en efficiënt mogelijk zijn bestemming bereikt. Elke speler in de toeleveringsketen heeft zijn eigen type informatie nodig. Verzendlabels zijn ontworpen om zeer efficiënt te zijn in het weergeven van veel informatie in een relatief kleine ruimte.

Wat is een verzendlabel

Hoe werken verzendlabels precies?



Sjablonen voor verzendetiketten variëren van vervoerder tot vervoerder om zo goed mogelijk te voldoen aan hun specifieke routerings- en opslagprocessen, maar voor het grootste deel bevatten ze allemaal dezelfde gestandaardiseerde informatie. Er zijn slechts drie soorten verzendlabelinformatie waar een afzender verantwoordelijk voor is:

  • Je naam en adres
  • De naam en het adres van de ontvanger
  • Het gevraagde/gekochte serviceniveau

Die andere schijnbaar willekeurige letters, cijfers en streepjescodes op een verzendlabel worden automatisch gegenereerd door de door jou gekozen vervoerder en hebben elk een ander doel.



Kunnen verzendlabels met de hand worden geschreven?

 

Natuurlijk kun je het verzendadres netjes met de hand schrijven, maar je hebt nog steeds een barcode van de vervoerder nodig. Vervoerders genereren verzendlabels digitaal als onderdeel van hun verzendproces, en elke vervoerder heeft zijn eigen specifieke vereisten en sjablonen. Dat kun je niet met de hand namaken.

Kunnen verzendlabels handgeschreven worden?

Het gebruik van een officieel verzendlabel van de vervoerder helpt ervoor te zorgen dat je informatie nauwkeurig en gemakkelijk te lezen, scannen en volgen is. Zodat er geen vertragingen ontstaan is veelal geautomatiseerde processen bij de vervoerders.



Wat is de juiste manier om een ​​verzendlabel op een pakket te plaatsen?



Plaats je verzendlabel in de daarvoor bestemde ruimte op uw pakket, indien aanwezig. Als dit niet het geval is, plaats je het ergens waar de vervoerder het gemakkelijk kan zien en scannen. Hier volgen nog een paar DO's en DON'Ts:

Zorg ervoor dat jouw pakket groot genoeg is om het volledige verzendlabel te tonen zonder dat het om de randen wikkelt. De industrienormen voor afmetingen van verzendetiketten zijn:

Post NL label, UPS labels, DPD labels & GLS labels
100mm x150 mm

DHL verzendlabels
102mm x 210mm

  • Kleef de verzendlabel stevig op het pakket met doorzichtige tape, lijm of zelfklevende etiketten.
  • Zorg ervoor dat de randen van het verzendlabel allemaal glad en op hun plaats zijn.
  • Plaats de verzendlabel NIET op de naden van het pakket of plakband als dit kan worden vermeden.

 


Kan ik een verzendlabel afplakken?

 

Je kan aan alle vier de zijden van je verzendlabel doorzichtige tape gebruiken om het aan je pakket te bevestigen. Het wordt niet aanbevolen om de streepjescode of andere scanbare elementen af ​​te plakken, anders kan de scan mislukken.

 

Waar kan ik een verzendlabel krijgen?

 

Je kunt persoonlijk naar de locatie van een vervoerder gaan om verzendlabels te kopen, echter vragen ze daar meestal wel de hoofdprijs. Wij als Crazylabels zijn zeer scherp met de prijs van onze verzendlabels.

 

Hoeveel kost een verzendlabel?

 

Het genereren van een verzendlabel kost je niets, maar je kunt er pas een pakket mee verzenden als de verzendkosten zijn betaald. Verzendtarieven variëren per vervoerder en serviceniveau en opties zoals verzekering en tracking. Als je grote hoeveelheden verzendt, kun je mogelijk een bulktarief met je vervoerder afspreken.

Over het algemeen zijn er twee dingen waar u altijd op kunt rekenen: 

Je betaalt meer als je verzendlabels koopt in de fysieke winkel van een vervoerder.

Je betaalt minder als je online verzendlabels koopt.

Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van het lezen van dit artikel, neem dan even contact op met ons, we helpen je graag.